Uvod v debato

Veliko ljudi ob besedi debata pomisli na eno skupino ljudi, ki sedi v nekem prostoru in diskutira o neki temi. No, to bo ze drzalo, vendar se le ti ne pogovrajajo prosto, saj pri debati obstajajo dolocena pravila. Vsak govorec ima dolocene naloge in omejen cas. Obstaja vec stilov/formatov, v katerih lahko debatirate, v nasem klubu pa se posluzujemo t.i. “British Parliamentary Debate”, ki je najbolj uporaben in prisoten na vecini mednarodnih univerzitetnih debatnih tekmovanjih.

KAKŠEN JE BRITANSKI FORMAT PARLAMENTARNE DEBATE?

Britanski format parlamentarne debate je eden najbolj priljubljenih na svetu, prvenstveno je v rabi v študentskih debatnih klubih. Istočasno je to format, ki se uporablja na evropskih in svetovnih univerzitetnih prvenstvih.
Že samo ime formata ponazarja njegov potek – debata namreč spominja na diskusijo v parlamentu, kjer si nasproti stojita vlada in opozicija. Vlada je tista, ki predlaga izvajanje določenih programov in politik, opozicija pa je do njih kritična.

“Za” stran se imenuje zagovorniška stran ali vlada in ima po dve neodvisni ekipi po dva člana. “Proti” stran se imenuje nasprotniška stran ali opozicija in ima prav tako po dve neodvisni ekipi z dvema članoma. Ekipi na isti strani sta neodvisni in se tudi ločeno pripravljata na debato. Ekipi iste strani imata nalogo premagati ekipi iz nasprotne strani, pri tem pa tekmujeta tudi med sabo, a si ne smeta biti kontradiktorni.

Debato pričneta prva zagovorniška in prva nasprotniška ekipa. Druga zagovorniška in druga nasprotniška ekipa potem debato nadaljujeta s t.i. razširitvijo debate, tako na zagovorniški kot na nasprotniški strani. Razširitev debate je možna na več načinov. Drugi ekipi lahko razširita argumente s podrobnejšo analizo ali debato popeljeta na novo področje v okviru iste teme. Govorci obeh strani nastopajo izmenjaje: po uvodnem govoru prvega govorca prve zagovorniške ekipe sledi prvi govorec nasprotniške ekipe itd. Govori trajajo od 5 do 7 minut, dolžino govora določijo organizatorji turnirja. Naloga zadnjih dveh govorcev na vsaki strani je, da povzameta debato, pri tem pa jima ni dovoljeno vnašati novih argumentov. V času vseh govorov, razen zaščitene prve in zadnje minute posameznega govora, lahko člani ekip iz nasprotnih strani govorcu/ki postavljajo vprašanja ali kratek komentar, ki pa ne sme biti daljši od 15 sekund. Ker je vendarle trenutni govorec/ka tisti, ki v času svojega govora obvladuje govorniški podij (t.i. “holds the floor”), je on/ona tisti/a, ki odloči ali bo vprašanje sprejel/a ali zavrnil/a. Priporočeno je, da sprejme 2-3 vprašanja.

Govori v britanskem parlamentarnem formatu potekajo trajajo od 5 do 7 minut in potekajo po slednjem vrstnem redu:

1. vlada 1. opozicija 1. vlada 1. opozicija 2. vlada 2. opozicija 2. vlada 2 opozicija
1.govorec 1.govorec 2. govorec 2. govorec 1.govorec 1.govorec 2. govorec 2. govorec

Vec informacij o debati in pripravi nanjo najdete v prirocniku na naslovu http://www.britishdebate.com/universities/resources/guide_deane.pdf ter v kategoriji “Zanimive povezave” na desni strani.Advertisements

Oddaj komentar »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries in komentarji feeds.

%d bloggers like this: